Fie că sunteți sau nu pasionați de mașini, atât timp cât folosiți automobilul pentru a vă deplasa din punctul A în punctul B, pentru câteva momente ale zilei, vă identificați cu acesta. Așa cum atunci când plecăm de acasă ne uităm dacă haina pe care o punem pe noi este pătată sau nu, de ce n-ar fi la fel și cu mașina? Aici nu este o discuție legată de brand, este pur și simplu vorba de un principiu care ar trebui să fie general valabil. Bineînțeles, exteriorul autoturismul nu poate fi curat mereu, însă pentru interior nu există nicio scuză. Așa cum acasă nu stăm în praf, printre sticle goale și ambalaje, nu văd de ce unii consideră că în automobilul personal este scuzabil să fim altfel.
Am făcut această introducere puțin dură pentru a conștientiza necesitatea menținerii unui automobil curat. Înțeleg că nu toată lumea are timp și bugetul necesar să mențină o mașină „lună”. Chiar și așa, există câteva sfaturi și metode pe care le putem aplica pentru a ne menține automobilul cât mai curat și lăudat.
Exteriorul
Bineînțeles, mașina trebuie și ea spălată. Nu insist pe acest subiect pentru că este de la sine înțeles. Fiecare o spală cum și când consideră, dar pentru ca sfaturile următoare să funcționeze, se presupune că încercăm să menținem mașina cât mai curată.
1. Curățați jantele/capacele și dați cu soluție cauciucurile. Acesta este un sfat foarte important. Așa cum atunci când ne îmbrăcăm la 4 ace nu ne punem pantofi murdari pentru că inevitabil se strică toată ținuta, așa e și cu mașina. Poate să fie cât de curată vrei, dacă jantele și cauciucurile sunt murdare, aspectul general nu va fi cel dorit și va face distincția dintre o mașina normală și una întreținută. Cauciucul trebuie să aibă o nuanță cât mai uniformă și mai închisă.
Cum facem asta? Dacă de obicei mergeți la o spălătorie unde o spală manual alți oameni, rugați-i la final să șteargă bine jantele și să dea cauciucurile cu soluție de înnegrit. În mod normal acest lucru nu costă suplimentar, doar că ei „mai uită”. Dacă mergeți la spălătorii automate sau cu autoservire, vă recomand ca după spălare să aveți pregătită o cârpă separată de jante. De asemenea, cumpărați un spray de întreținere cauciucuri de la orice hypermarket și după ce s-a uscat mașina să dați cu soluție pe anvelope. Dacă aveți drum pe la Dedeman, recomand acest spray.
2. Păstrați geamurile și suprafețele reflectante cât mai curate. Imaginați-vă o mașină curată, dar cu urme de mâini și degete pe geamuri sau alte suprafețe. Cu cât mașina este mai curată, cu atât acestea vor ieși mai mult în evidență. Aveți grijă ca tot ce este transparent să fie foarte bine șters. Dacă ștergeți voi mașina, este absolut obligatoriu să aveți cârpă separată pentru geamuri și oglinzi, altfel, urmele de șters vor fi și mai vizibile, mai ales în soare. Tot ce este cromat sau oglindește nu trebuie să aibă urme de ștersături sau atingeri.
3. Verificați periodic toate luminile exterioare. Noaptea, nu iese nimic mai mult în evidență decât o mașină cu luminile în neregulă. Fie că este vorba de becuri arse la nr. de înmatriculare, poziții, stopuri, becuri care pâlpâie aiurea pentru că inițial era bec normal, dar cineva a pus LED, toate acestea fac să pară o mașină low-cost, neîntreținută. Multe mașini atenționează șoferul când este vorba de vreun bec ars și care anume e. Verificați-le când puteți și dacă observați ceva care nu merge, opriți la o benzinărie și cei de acolo vă vor ajuta.
4. Dacă nu aveți posibilitatea să achiziționezi elemente de tuning de calitate, special făcute pentru mașina voastră, cel mai bine o mențineți cât mai „stock”. Subiectul legat de tuning este foarte delicat și părerile sunt împărțite, așa că nu insist mai mult. Există schimbări vizuale „safe”, pe care le putem face fără a intra în sfera de tuning. Aproape fiecare model de mașină vine și cu un catalog de accesorii originale de tipul “dealer-installed”. Printre acestea se numără tot felul de elemente de caroserie cromate sau cu finisaj mat, care, după caz pot face ca mașina ta să iasă în evidență în mod pozitiv. Acest lucru se întâmplă pentru că designerii au luat in calcul existența acestor accesorii pe mașină, însă au lăsat la latitudinea cumpărătorului dacă vrea sau nu să le monteze.
5. Scăpați de badge-urile mincinoase. Nu este deloc „profi” și deseori reprezintă un subiect de glumă să lipiți pe mașină embleme necorespunzătoare sau mincinoase. Nu păcălim pe nimeni dacă ne lipim pe Mercedes-Benz embleme de „AMG”, pe BMW embleme de „M” sau pe Audi embleme „RS”. Un cunoscător știe sigur când o mașină cu un pachet sport are sau nu un V8 sub capotă. Dacă fostul proprietar a fost inventiv și a lipit badge de E55 AMG pe spatele mașinii, când ea este E200, putem foarte ușor să eliminăm aceste inscripții. Sunt foarte multe tutoriale pe net care îți arată cum să le scoți folosind un uscător de păr și ață dentară. Un exemplu găsiți aici.
6. Verificați dacă aveți numărul de înmatriculare centrat și drept. Sunt foarte multe mașini cu numerele de înmatriculare strâmbe și poziționare aiurea. Nu vorbesc despre Alfa-uri, unde este un gest de design, vorbesc despre mașini, chiar și noi, unde numărul a fost fixat strâmb. Verificați să aveți numărul curat și bine poziționat. El este identitatea noastră în trafic și parte din design-ul mașinii.
7. Curățați imediat excrementele de la păsări. Să umblați cu o „prăjitură” pe mașină e ca și cum v-ați plimba în parc cu un coș pe față. Va ieși mereu în evidență. De asemenea, dacă le ignorați și le lăsați acolo, acestea vor ataca vopseaua și vor face o pată permanentă.
8. Cumpărați ștergătoare de parbriz de calitate. Ștergătoarele silențioase, care nu lasă dâre după ele dau o senzație de calitate întregii experiențe de condus pe ploaie. Încercați să evitați ștergătoarele de parbriz de la hypermarket-uri. Da, pe moment pare că sunt mai convenabile, dar pe termen lung sunt o investiție proastă. Acestea se uzează mult mai repede și nu au aspectul „de fabrică”. O pereche sănătoasă de ștergătoare de la Valeo, Denso sau Bosch vă va costa 120-180 RON, dar dacă aveți grijă de ele, vă pot ține chiar și câțiva ani. Când alegeți ștergătoarele, căutați modelul care a fost montat pe mașină din fabrică. Ștergătoarele trebuie să fie cât mai plate și să iasă cât mai puțin în evidență când stau la baza parbrizului. Ștergătoare potrivite pentru mașina ta găsești pe site-uri de piese auto ca acesta.
Prin grijă atrag atenția asupra faptului că deseori ștergătoarele se lipesc de geam și nu ar trebui folosite înainte ca șoferul să le fi ridicat ușor de pe parbriz. Faceți asta înainte de a pleca la drum și evitați să le folosiți pentru a da frunze sau zăpadă înghețată la o parte.
Interiorul
Așa cum am menționat la începutul articolului, este foarte importantă curățenia din interiorul automobilului. Să o menținem curată pe exterior este una, dar să fie curat și înăuntru este altă poveste mult mai importantă. Înăuntru ne petrecem o oră-două pe zi, respirăm și mirosim aerul din habitaclul nostru. Dacă ne creăm condiții cât mai igienice, statul în trafic va fi ceva mai suportabil. Așadar, presupunem că înțelegem acest lucru, nu aruncăm gunoaie pe jos în mașină și îi ștergem periodic praful, așa cum facem acasă. Fie că ne ocupăm personal sau o ducem la spălătorie, în perioada dintre o curățare a interiorului și alta, încercăm să ne comportăm ca în casa noastră. Următoarele sfaturi vor adăuga doar un plus de prospețime care va face ca orice călător să sesizeze inconștient ordinea din mașină.
1. Nu dați cu substanțe lucioase pe bord sau pe tapiseria din piele a mașinii. În lumea detailing-ului auto, elementele de plastic sau piele care sunt lucioase sunt automat murdare. Vorbesc despre elemente al căror finisaj a fost menit să fie mat, nu despre plastice gen „piano black”. Așa cum atunci când vedem un om cu pielea lucioasă involuntar ne gândim că e transpirat și lipicios, așa e și cu aceste interioare date cu substanțe bazate pe silicon. Un interior „lună” are un aspect mat.
2. Nu depozitați chestii la vedere. Mai știți când ați cumpărat mașina? Avea un aspect de curățenie și de întreținută pentru că nu avea toate „briz-briz”-urile la vedere. Mașina are suficiente spații de depozitare unde se pot pune toate obiectele de care avem nevoie să fie într-o mașină. Așa cum în sufragerie nu ținem vesela pentru invitați pe televizor sau tot timpul pe măsuța de cafea așa e și în mașină. În câmpul nostru vizual și cel al călătorilor nu trebuie să avem la vedere: bonuri, măști, mărunt, cărți de vizită, foi de tot soiul, pachete de țigări, de gume de mestecat sau cabluri. Pentru toate acestea există torpedoul, cotiera și zonele de depozitare din uși. Da, e nevoie cândva de 10 minute să le organizăm, dar apoi durează 10 secunde maxim să le accesăm imediat. În zonele vizibile trebuie să stea doar obiectele care au fost menite să stea acolo, cum ar fi telefonul în spațiul special decupat sau cafeaua în cupholder-ul dedicat.
Acesta este un sfat foarte important mai ales că el maschează de multe ori alte defecte din interior. Când intrați într-o mașină unde totul e ordonat și la vedere nu este nimic depozitat, vă dă o senzație de interior întreținut și frumos, tocmai pentru că va fi vizibil doar bordul așa cum a ieșit el din fabrică și așa cum v-a plăcut când v-ați luat prima dată mașina.
În aceeași categorie se înscriu și toate dozatoarele de parfum cu diverse forme și culori care nu se potrivesc bordului. Chiar dacă ele vă vor da un miros pe placul vostru, fac ca interiorul să aibă aspect de taxi. Puteți căuta zone mai ascunse unde să le atașați. Pentru cele care se fixează de gurile de ventilație nu este scăpare, dar pentru cele care se atârnă, puteți căuta să le atașați în locuri cât mai ferite de vederea oricui (cum ar fi de maneta de semnalizare).
Dacă permanent aveți montat un detector de radar sau vreo cameră de înregistrare, aveți grijă la cablurile de alimentare. Încercați să le ascundeți după măștile de plastic ale interiorului.
Aici aș aminti și despre husele de interior. Nu-mi dau cu părerea dacă sunt pro sau contra însă dacă doriți să achiziționați unele, este obligatoriu să le căutați pe cele care se potrivesc la fix pentru mașina voastră, care nu schimbă în mod flagrant coloristica interiorului. De asemenea, nu putem pune huse colorate pe care scrie „turbo / racing / speed” sau cu tot felul de pattern-uri care contrastează cu restul interiorului.
2.1 Scăpați de cutia de șervețele de la lunetă! Nu știu de unde a apărut această modă. De ce stau șervețele acelea acolo? La baie punem hârtia igienică pe pervazul de la geam? Oricum nu aveți cum să ajungeți la ele în timpul condusului, deci foarte bine pot sta și în portbagaj dacă nu aveți un alt loc pentru ele. Să zicem că ar fi scuzabil dacă trebuie să călătoriți câteva ore cu familia, dar pentru uz zilnic cât de dese sunt situațiile în care chiar vă întindeți să ajungeți la acea cutie de șervețele? Poate o soluție mai elegantă ar fi cumpărarea unor pachete mici de șervețele umede sau uscate pe care le poți pune oriunde altundeva în mașină.
3. Cumpărați accesorii/echipamente originale sau care se potrivesc cu restul bordului. Ca și în cazul exteriorului, accesoriile și echipamentele din interior trebuie să se potrivească măcar coloristic cu restul interiorului, altfel ajungem inevitabil la aspectul de taxi.
- Poate vă lipsesc niște cupholdere, verificați înainte de a lua unele aftermarket care se atașează cine știe pe unde, dacă nu cumva se pot cumpăra unele originale ce se pot monta în locul în care le-a fost menit.
- Suportul de telefon trebuie să fie cât mai finuț și mascat, alegeți unul de aceeași culoare cu bordul, fără inscripții pe el. O opțiune interesantă o reprezintă cele care se atașează în fanta de CD – spre exemplu acesta.
- Dacă ați achiziționat un gadget care are un ecran sau diverse lumini, verificați să fie în aceleași tonuri cu luminile din restul interiorului, nu vrem să pară un pom de Crăciun.
- Parasolare pentru geamurile din spate pot fi comandate exact pentru conturul geamului tău, evitați-le pe cele cu ventuză și desene din hypermarket-uri. Modele de parasolare aftermarket găsiți aici.
- Preșulețele trebuie să fie special pentru mașina ta. Nimeni nu zice să le luați pe cele originale, care sunt foarte scumpe, dar puteți să comandați preșulețe aftermarket făcute special pentru modelul vostru. Un astfel de site găsiți dând click aici.
- Unitățile media noi, trebuie ori să fie originale, ori să imite aspectul unității media „OEM”. Dacă niciuna dintre variante nu este posibilă pentru modelul vostru, aveți grijă ca măcar culorile și tema generală a interfeței să fie în ton cu cea a mașinii voastre. Pe mașinile mai vechi, este de preferat să evitați unitățile doar cu ecran, se va cunoaște că nu este locul lor acolo. Un site interesant care prezintă unități media Android cu aspect potrivit pentru anumite modele – găsiți aici.
De orice accesoriu ați avea nevoie, gândiți-vă că și alții au avut și asta înseamnă că cel mai probabil există soluții aftermarket fix pentru mașina voastră.
4. Aruncați gunoiul la fiecare oprire. Dacă sunteți într-o excursie, la orice popas strângeți sticlele și ambalajele și aruncați-le. Dacă nu faceți asta mereu, se vor strânge și le veți arunca doar când nu mai aveți loc de ele. It’s a fact!
5. Verificați luminile interioare. Așa cum la exterior acest lucru contează mult, așa e și la interior. Dacă veți călători noaptea este important ca luminile interioare (și nu mă refer doar la cele din plafoniere) să meargă toate cum trebuie. Acestea vă conferă un ambient plăcut și fac mașina să pară dotată și frumoasă. Am intrat în foarte multe mașini în care instrumentarul de bord era luminat pe jumătate sau anumite lumini de sub butoane erau arse. Acestea dau un aspect neplăcut, de mașină ieftină. Da, este mai greu de înlocuit un bec de după bord, dar nu imposibil. Dacă sunteți pasionați adevărați, e doar o treabă pe care vi-o propuneți într-o sâmbătă.
6. Nu omiteți schimbarea filtrului de habitaclu doar ca să faceți o mică economie. Lăsând la o parte că nu este deloc igienic și că acestea ar trebui schimbate chiar mai des decât la un an, un filtru curat ajută ca aerul din interior să fie cât mai bine filtrat, fără mirosuri neplăcute. Un alt avantaj este că nu se vor mai aburi geamurile atât de ușor.
7. Nu atașați alte chei pe inelul de breloc al cheii de la mașină. Îmi dau seama că este util pentru foarte mulți să aibă toate cheile la îndemână, dar acest lucru va face ca atunci când cheia stă în contact, toate celelalte chei să se lovească de bord sau între ele și să scoată zgomote constant, oriunde drumul nu este perfect.
Sfaturile expuse mai sus au fost aplicate de mine și de alți cunoscuți, iar rezultatul a fost unul pozitiv. Persoanele care au luat contact cu mașinile noastre le-au lăudat ca fiind foarte curate și întreținute. Personal consider că nu este nimic ieșit în comun cu aceste sfaturi și că așa ar trebui să fie, dar părerile sunt împărțite. Nu toți suntem pasionați, să putem să ne luăm din timp pentru îngrijirea mașinii, dar așa cum acasă avem reguli și trebuie „să facem curat”, deși nu ne place, nu văd de ce nu ar fi la fel și cu mașina.
De multe ori este vorba de comoditate și de faptul că nu încercăm să ieșim din zona de confort, cu toate acestea apreciem când vedem la alții mașini întreținute. Cumva ne gândim că sunt așa pentru că sunt duse des la spălătorie, iar proprietarul doar are mai mult timp. Mulți din cei care își întrețin mașinile nu au mai mult timp sau posibilități financiare peste medie, dar aleg să o facă pentru că pur și simplu este o responsabilitate care vine odată cu achiziția unei mașini.