Întrucât modul principal de categorisire a anunțurilor publicate pe acest site este în funcție de tipul de caroserie, scopul acestui articol este acela de a puncta diferențele dintre anumite tipuri de mașini pentru a evita confuzii des întâlnite. Subliniez faptul că încerc să descriu categoriile primare de diferențiere, nu și toate ramificațiile acestora bazate pe alt soi de criterii.
Un alt lucru pe care vreau să îl punctez încă de la început este faptul că ceea ce voi expune mai jos nu reprezintă niște definiții exacte, ci niște convenții (așa cum le percep eu) privind tipurile majore de caroserii existente.
Voi începe prin a enumera tipurile de mașini întâlnite pe Carsell.ro și în cadrul fiecărei categorii voi încerca să răspund la anumite confuzii. Pentru a putea fi mai ușor de explicat și corelat, ordinea nu va fi alfabetică.
SEDAN / BERLINĂ / LIMUZINĂ
Încep cu cea mai comună forma de mașină pe care o știm cu toții din copilărie – berlina. Spunem că este o berlină o mașină cu cel puțin 4 locuri și 4 uși care nu este decapotabilă și care are portbagajul separat de compartimentul călătorilor. Asta înseamnă că și Audi A4 și Mercedes-Benz S-Class sunt berline.
Acum, „sedan” și „berlină” înseamnă cam același lucru, însă termenul de „limuzină” parcă nu prea merge alăturat la Hyundai Accent (care pe merit este o berlină). Acest lucru se întâmplă din 2 motive: primul ar fi că atunci când spunem „limuzină” încă ne gândim în subconștient la acele vehicule lungi cât două coduri poștale și al doilea ar fi faptul că inevitabil alăturăm termenului și calitatea de confortabil, dacă nu chiar de luxos. Le-am pus în aceeași categorie, pentru că în teorie se încadrează în aceeași poveste. Diferența dintre berline și limuzine capătă mai mult sens în momentul în care le împărțim pe categorii de mărime, cum fac americanii: subcompact, compact, mid-size, full-size și luxury. Atunci am ști sigur că unui Renault Symbol (care este din clasa subcompact) nu i se va atribui termenul de limuzină. Dar toate aceste lucruri complică puțin situația, iar ce consider că este de reținut ar fi faptul că toate aceste variații și nuanțe definesc cam același tip de mașină, ori că e VW Jetta ori că e BMW Seria 7, tot la un sedan (o berlină) ne referim. Alegem să îi spunem „limuzină” oricărei vrem, dar ca să nu lăsăm loc de confuzii, cel mai bine alăturăm termenului și ”de clasă mică/medie/mare” – după caz.

COUPÉ
Aici este ceva mai complicată situația, mai ales că din această direcție se tot nasc diverse alte tipuri de mașini (unele pe merit, altele nu) și creează tot mai multe confuzii privind ceea ce înseamnă cu adevărat un „coupé”.
În mare, imaginea care ne vine în minte imediat când ne ducem cu gândul la un coupé este o mașină cu 2 uși de acces pentru pasageri, care are o formă alungită (aerodinamică) și un caracter sport. Un alt element care predomină în categoria coupé-urilor este cel al ușilor fără rame la geamuri. Așadar, ce încerc să spun este că un coupé prezintă câteva gesturi de design mai aparte decât un sedan sau un hatchback.
Apoi, nu orice mașină în 2 uși de acces pasageri este un coupé. Aici este o mare confuzie. Nu putem spune că un Smart fortwo sau un Golf este vreodată coupé. În sprijinul acestei afirmații aduc aminte faptul că într-o perioadă, unui coupé trebuia să-i lipsească stâlpul B – lucru care într-adevăr nu se mai respectă azi (cazul BMW E92 sau Audi A5), dar trebuie măcar să aibă aspectul acesta „tăiat”-alungit (pentru că asta de fapt înseamnă coupé), care îi conferă o notă de sportivitate. Aici, prin „tăiat” înțelegem o formă netedă fără schimbări de plan evidente. O mașină cu 2 uși de acces care derivă dintr-o variantă de hatchback în 4 uși de acces nu va fi niciodată un coupé.
Mai gândiți-vă că un muscle car este de obicei un coupé și tot așa, mașini precum: McLaren 600LT, Honda NSX, Jaguar F-Type, Ferrari F430 sau Porsche 911 sunt coupé-uri. Prin urmare această titulatură trebuie să sugereze obligatoriu o doză de sportivitate, ceea ce înseamnă că BMW Seria 3 Compact, Astra în 3 uși (nu „Bertone”) sau Mercedes-Benz CLC, deși vor să pară mai „interesante” sunt de fapt hatchback-uri.

COUPÉ în 4 uși
Aici este destul de simplu în teorie, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Știm că în 4 uși este un sedan și știm că un coupé de obicei are ușile fără rame la geamuri și un aspect tăiat, alungit (sportiv). Așadar, dacă adunăm aceste caracteristici, aflăm că un coupé în 4 uși trebuie să fie o mașină cu un caracter sportiv, cu un spate neted (fără schimbări de plan bruște), iar geamurile ușilor să nu aibă rame.
Aici amintim pe cel care a creat acest segment: CLS-ul de la Mercedes-Benz, apoi Audi A5 Sportback, BMW seria 4 Gran Coupé și altele.

HATCHBACK
Pe scurt, un hatchback este o mașină de oraș mică, dar, ca întotdeauna, nu trebuie generalizat. O particularitate a acestui gen de mașină este faptul că zona de bagaje este în același volum cu zona călătorilor. Acest lucru face ca, de obicei, hatchback-urile să aibă 3 sau 5 uși, pentru că de fapt ultima ușă este tot de acces în același volum în care stau și pasagerii. Un alt motiv pentru care acest gen de mașini se numesc așa îl reprezintă existența trapei de acces la bagaje – „hatch”-ul / hayonul. Privind design-ul, existența hayonului conferă automobilului un aspect specific, cu un spate tăiat brusc în jos. Aici ne gândim toți la VW Golf, Ford Focus, Hyundai i30, BMW Seria 1, Mercedes-Benz A-Class etc.
Așadar, fie că e în 3, 5 sau 4 uși (cazul Hyundai Veloster), dacă portbagajul e separat de zona pasagerilor cu o tăviță și forma generală a mașinii aduce cu Golf sau Polo, atunci mașina e sigur Hatchback.
Spun acest lucru pentru că, așa cum există struțo-cămile gen Hyundai Veloster, care este o mașină rară, așa există și cazuri mai puțin rare precum Skoda Octavia. Aduc în discuție acest model, pentru că, din punctul meu de vedere, deși considerată un hatchback, eu aș încadra-o la sedan, tocmai din cauza formei și dimensiunilor generale pe care această mașină le are. Același lucru l-aș putea spune și despre Opel Insignia Hatchback, dar nu și despre Toyota Prius sau Hyundai Ioniq, a căror siluetă se îndepărtează de cea a unui sedan.
Ultima referire pe care doresc să o fac în cadrul acestui segment este legată de mașini precum VW Golf GTI, Renault Clio RS, Ford Focus ST, Hyundai i30 N sau Mercedes-Benz A45 AMG. Datorită performanțelor și a caracterului sport, aceste mașini sunt considerate Hot Hatch-uri, dar pentru că în esență respectă toate caracteristicele hatchback-urilor, le vom încadra în aceeași categorie.

COMBI / BREAK / ESTATE
Toată lumea știe ce este un break. În categoria aceasta nu cred că există vreo confuzie. Break-ul sau Combi-ul este sedan-ul care are caracteristici de Hatchback. De obicei are aceeași amprentă ca berlina, doar că zona de bagaje este în același volum cu cea a pasagerilor.
Chiar dacă totul e limpede, ciudățenii sunt în toate segmentele – doar aduc aminte de Porsche Panamera Sportback, VW Arteon Shooting Brake sau Mercedes-Benz CLS/CLA Shooting Brake. Acestea sunt tot break-uri, dar au pe alocuri apucături de coupé.

CABRIO
Un cabrio este o mașină decapotabilă. Din punctul meu de vedere, orice mașină decapotabilă (cu soft-top sau hard-top) care derivă dintr-o caroserie coupé, sedan, hatchback sau pentru care există și variantă fără acoperiș decapotabil este considerată cabrio. La un cabrio, confortul pasagerilor nu este diminuat (cu mult).
Un cabrio nu trebuie să fie neapărat sport sau „de weekend”: foarte bine putem considera un VW Beetle decapotabil un cabrio adevărat, chiar dacă nu are un design agresiv sau valențe sportive.
În egală măsură și un BMW E93 este un cabrio, fiind un seria 3 pentru care există și variantă coupé sau sedan. Deși are un design aparte și se poate manevra mult mai sportiv, nu face rabat la confort.

ROADSTER
Legat de confort și decapotabile apare și termenul de „Roadster”. Ca să fiu cât mai clar de la început: Mazda MX-5 este un roadster. Acum ne este poate mai ușor să ne gândim ce este un roadster. Genul acesta de mașină are doar 2 locuri, 2 uși și este decapotabilă. O caracteristică esențială a unui roadster este faptul că acesta a fost conceput din start să fie o mașină sport, unde confortul nu este pe primul loc. Pentru un model care este roadster nu veți vedea și variante sedan sau hatchback (cum se întâmplă la cabrio). Putem spune că un roadster este o mașină „de weekend” (un clișeu pe care eu nu îl aprob în totalitate).
Exemple cunoscute de roadstere: BMW Z3, Z4 (chiar dacă există și Z4 Coupé), Mercedes-Benz SL, SLK, Honda S2000, Fiat 124 Spider etc.
În gamele de preț superioare, vom auzi și de titulatura ”Spider/Spyder”, care, în general, se referă la tipul de caroserie „Roadster”.

GT (Grand Tourer)
Un GT este de obicei un coupé foarte scump – Bentley, McLaren, Ferrari scump. Un GT trebuie să fie o mașină sport, luxoasă și relativ confortabilă pentru drumuri lungi – cum, de altfel, toți mai plecăm câte o săptămână prin Europa cu GT-ul nostru. Un GT poate avea atât 2 locuri cât și 4/5 (Ferrari FF sau GTC4Lusso).
Nu insist prea mult la categoria aceasta, punctez doar faptul că un GT trebuie să fie și confortabil, nu doar scump. Adică Ferrari 488 nu este un GT, dar 812 da. La polul opus, BMW seria 3 GT nu este un GT, este mai degrabă un sedan cu elemente de coupé în 4 uși.
Alte exemple de GT-uri: Mercedes-Benz SLS AMG, SLR McLaren, Rolls-Royce Wraith, Bentley Continental GT etc.

SUPERCAR / HYPERCAR
Simt nevoia să specific și câteva caracteristici ale acestor mașini sport. Deși le putem considera coupé-uri sau roadstere, gama de preț din care fac parte, aptitudinile sport, precum și design-ul special al acestor mașini fac să se încadreze într-o categorie aparte.
Amintesc doar: mai toate Ferrari-urile, Lamborghini-urile, Audi R8, Porsche 911 (oricare) și altele mult mai exotice.

MONOVOLUM
Un monovolum, mini-van sau MPV este o mașină concepută pentru a maximiza spațiul interior. Aceasta are un design care facilitează un volum interior cât mai mare.
Aduc aminte de: Mercedes-Benz R-Class, Viano, Renault Scenic, Fiat Multipla, VW Sharan, Touran, Dacia Lodgy etc.
Există și monovolume (MPV-uri) mai mici precum: Skoda Roomster sau Citroen C4 Picasso. Ca în cazul berlinelor, pe cele mici le încadrăm în același segment.

SUV-ul și Crossover-ul
De ce le pun împreună și de ce sunt diferite? Le pun împreună pentru că este foarte greu, în unele cazuri, să mai știi dacă este vorba despre un SUV sau un Crossover. Sunt diferite pentru că titulatura de „SUV” a luat la pachet niște calități aparte de-a lungul vremii.
În primul rând, un SUV este ceva asemănător unui Combi înălțat, ce are capacități off-road și este de obicei cu tracțiune integrală. Crossover-ul este cam același lucru, însă ceva mai mic. De asemenea, ne referim la un SUV ca fiind o mașină ceva mai luxoasă / potentă, iar la crossover ca ceva mai accesibil. Bineînțeles că nu sunt doar diferențe de mărime și preț între cele două, așa că cel mai corect și ușor de reținut ar fi faptul că:
- SUV-ul este construit pe o platformă specifică camionetelor / pick-up truck-urilor, unde caroseria este montată pe un șasiu. Un SUV pe bune este Nissan Pathfinder sau Mercedes-Benz G-Class.
- Crossover-ul este construit pe o platformă asemănătoare unei mașini, unde caroseria și șasiul sunt o piesă cu totul (Hyundai Tucson, Nissan Qashqai etc.).
Asta înseamnă că ajungem într-o zonă destul de neclară unde practic BMW X5 și Mercedes-Benz ML sunt crossovere, însă mie nu prea îmi vine să le spun așa. Cred că nici vouă.
Într-un final, din punctul meu de vedere, totul se rezumă la mărime și la confort. După mine, tot ce este sub BMW X3 ca dimensiuni este clar Crossover. Așadar, Un BMW X5 sau Audi Q7 este un SUV mid-size, iar un BMW X7 sau un Mercedes-Benz GLS este tot un SUV, dar full-size.
Voi face și o scurtă referire la SUV-urile coupé. Da, arată bine majoritatea, însă nu cred că merită o categorie aparte. Acea formă de coupé pe care X6 și GLE/GLC Coupé o pretind, o regăsim și la mașini cu „sportback” / „fastback” în titlu, modele pe care nimeni nu știe exact unde să le încadreze, care aduc ba cu break-uri, ba cu berline. Așadar, cel puțin pentru moment le-aș încadra tot la SUV-uri, deși au într-adevăr un aspect general aparte.
Ultima mențiune este legată de „super” SUV-uri derivate din aceste coupé-uri înalte: Lamborghini Urus sau verișorul RS Q8 de la Audi. Acestea sunt inevitabil tot „SUV”-uri așa cum și hothatch-urile sunt hatchback-uri, doar că la distanță de sute de cai putere.

MAȘINĂ DE TEREN
Mașina de teren are obligatoriu tracțiune integrală („este 4X4”). Deși putem da de confuzii și aici, pentru că multe SUV-uri pot fi considerate „mașini de teren”, subliniez faptul că acest gen de mașină pune pe primul loc capacitatea de a aborda terenuri accidentate prin toate modalitățile tehnice posibile. Cu alte cuvinte, pentru mine, o mașină de teren excelează în off-road și lasă de dorit la capitolul confort.
Astfel că aici dau ca exemplu: Jeep Wrangler, Land Rover Defender, Suzuki Jimny etc. Din această enumerare reiese că în cele mai multe cazuri o mașină de teren prezintă o notă de distracție și aventură.

PICK-UP
Pick-up-ul poate fi încadrat imediat la mașină de teren (bineînțeles, dacă nu aducem în discuție Dacia „Papuc”). Datorită existenței benei, acestea capătă un caracter utilitar și în esență majoritatea sunt doar niște mașini de teren adaptate. Prin urmare, diferența majoră, în afară de cea vizibilă bineînțeles, este că un pick-up este focusat mai mult pe muncă decât pe distracție.
Tocmai pentru că sunt menite să fie folosite în afacere sau să satisfacă nevoi gospodărești există și variante de buget, mașini mai puțin impunătoare precum Dacia Logan Pick-up – care nu-i nici mașină de teren, nici dubă, dar totuși trebuie încadrată aici.
Printre exemple cunoscute: Nissan Navara, Mitshubishi L200, Toyota Hilux, truck-urile americane etc.

Am încercat să încadrez cele mai comune tipuri de mașini pe care le întâlnim, mașini de care ne-am putea atașa ca împătimiți auto. Sunt conștient că există foarte multe ciudățenii de mașini interesante, cum ar fi: Range Rover Evoque Convertible, Mini Cooper Clubvan, Dacia Logan Van sau Holden UTE care par să nu se încadreze nicăieri, însă atât timp cât nu au un impact atât de puternic încât să creeze gama lor, consider că le putem alătura unor segmente deja existente.

Preconcepții despre decapotabile, coupé-uri și alte „extravaganțe” – CAR SELL
30/11/2020 la 17:07
[…] Vin în apărarea celor care și-ar dori, poate, o altfel de mașină și nu au curaj să treacă de unele prejudecăți impuse, în mare parte, de un soi de bun simț față de o societate în care „mașina sport” este considerată o indecență. Fie că unora le pasă sau nu de „ce zice lumea”, achiziționarea unei mașini „sport”, mai ales ca primă/unică mașină, este foarte des interpretată ca fiind un gest necugetat, chiar și de însuși cumpărătorul ei. Am ales să mă refer la aceste mașini ca fiind „sport”, pentru că, de obicei, aici încadrăm decapotabilele (roadstere sau cabrio-uri) și coupé-urile. Nu este neapărat cazul pentru toate, pentru că, de multe ori, aceste tipuri de mașini sunt departe de a fi numite „sport” și, în multe cazuri, o berlină sau un hatchback este mult mai potentă decât o așa-zisă mașină sport. O scurtă descriere a tipurilor de mașini și a confuziilor des-întâlnite privind caroseriile găsiți în articolul de aici. […]
web page
09/08/2024 la 19:10
I like this web blog very much, Its a really nice place to read and receive info.Blog monetyze