Ați auzit de Mercedes Me Adapter? Acesta este un gadget foarte interesant care se cuplează la mufa OBD II a autoturismului Mercedes-Benz și furnizează informații despre acesta direct pe smartphone. Da, așa cum spune și titlul și spre surprinderea tuturor, este gratuit. Pe eBay și alte platforme de anunțuri există aceste adaptoare de vânzare cu un preț mediu de 200 RON, dar ele sunt de fapt gratuite la orice dealer Mercedes-Benz, chiar și în România. Toate detaliile oficiale le găsești aici.

Ce face mai exact?

În funcție de modelul tău de Mercedes-Benz, Adaptorul Mercedes Me îți oferă următoarele funcții:

 • Nivelul de combustibil în litri. Aplicația va recunoaște singură cantitatea de combustibil care a fost adăugată la benzinărie și te va întreba despre costuri pentru a ține evidența.
 • Numărul de kilometri parcurși;
 • Date despre deplasările tale (distanță, timp, locație, scop personal/afaceri);
 • Locația unde ai parcat și cât timp;
 • Mod „cockpit” în care primești informații despre consum, tensiunea bateriei, temperatura uleiului, temperatura exterioară, accelerare, putere disponibilă etc. (la prima instalare a adaptorului, aplicația va scana care dintre acestea sunt compatibile cu autoturismul tău)
 • Valabilitatea asigurării RCA, Casco, ITP, a rovinietei;
 • Notificări despre următoarea revizie;
 • Notificări personalizate (despre verificarea presiunii în pneuri sau altele pe care le poți configura singur);
 • Verificări de rechemări în service;
 • Asistență în caz de accident (detecție automată) și probleme tehnice;
 • Tele-diagnosticare. Adaptorul poate trimite codurile de eroare găsite pe autoturismul tău direct la reprezentanță, pentru ca mai apoi să primești asistență.

Nu este ceva revoluționar, însă dă un aer mai modern autoturismului, fără a umbla la partea estetică.

Sunt numeroase video-uri de prezentare și review-uri pe YouTube care descriu pe larg funcționalitățile acestui adaptor. Am fost surprins plăcut să aflu că aplicația continuă să primească update-uri și funcții noi, așa că ce veți găsi pe net are o interfață diferită față de ultima versiune disponibilă.

În ceea ce privește compatibilitatea adaptorului cu modelele Mercedes-Benz, acesta poate fi folosit pentru cele fabricate după 2002, dar sunt cazuri în care funcționează și pentru modele mai vechi. Cel mai sigur este să dați un e-mail către o reprezentanță Mercedes-Benz din România.

Cum intri în posesia lui?

Vă voi spune cum am procedat eu. Am căutat cea mai apropiată reprezentanță Mercedes-Benz și le-am dat un e-mail în care am întrebat dacă se potrivește pe mașina mea, dacă este într-adevăr gratuit și când se poate monta. Răspunsul lor a fost următorul:

Buna ziua ,
     Va multumesc pentru interes. Adaptorul este gratuit si nu implica alte costuri. Persoana contact D** L*** 0732******.
O zi buna

Scurt și la obiect. Am sunat la numărul respectiv și mi s-a spus să vin oricând în timpul programului, dar să îmi fac de dinainte un cont „Mercedes me ID”. Acest cont se face online la adresa de aici. Am ajuns la reprezentanță, unde le-am spus de ce am venit și cu cine am vorbit. Mi s-a cerut talonul de la mașină și adresa de e-mail folosită la înregistrarea contului amintit mai sus. Prin această procedură, VIN-ul mașinii tale va fi asociat respectivei reprezentanțe, iar adaptorul va știi acest lucru. După ce mașina este introdusă în baza lor de date, primești adaptorul, pe care cei de acolo îl vor introduce în portul OBD II al mașinii tale. Asta a fost.

Cutia în care vine adaptorul

Pasul următor este acela de a descărca aplicația „Mercedes Me Adapter” și de a urma secvența de inițializare a adaptorului. Sunt câteva etape de urmat, dar nu este nimic complicat, în 5 minute ești „good to go”. Pentru iOS poți descărca aplicația aici, iar pentru Android o găsești aici.

Nu am să intru în prea multe detalii, dar voi lăsa aici link-ul cu procedura de instalare.

Ce alte beneficii mai ai?

Odată cu înregistrarea în programul „Mercedes Me” vei beneficia de 3 luni gratuite pe platforma TIDAL. Pentru cei care nu știu, TIDAL este un serviciu de streaming audio (ca Spotify sau Apple Music) care se diferențiază prin calitatea superioară a formatelor muzicale. Mai multe detalii găsiți aici.

După caz și în funcție de campaniile lor curente, poți beneficia de diverse reduceri la manoperă și/sau piese. Eu spre exemplu am primit 25% reducere la dealer-ul la care m-am înregistrat. Cardul de reducere este compatibil cu Apple Wallet. Așadar, aplicația te va ține la curent cu toate beneficiile și promoțiile curente.

Detalii card reducere Apple Wallet

Sunt minusuri?

Pot exista niște probleme în ceea ce privește semnalul audio prin bluetooth atunci când telefonul este conectat la sistemul mașinii, dar și la adaptor. Acest adaptor folosește tehnologia BLE („Bluetooth Low-Energy”) care vine cu avantajul că nu utilizează prea multă energie pentru transmiterea datelor, dar cu dezavantajul că sistemele iOS și Android gestionează prost toate aceste conexiuni multiple (problemă tratată pe forumuri de specialitate). Poate ați observat că în momentul în care sunteți conectați la un dispozitiv bluetooth audio (să zicem că este vorba despre sistemul mașinii), dar mai aveți conectat și un smart watch, calitatea audio nu este tocmai excelentă mereu. Acest lucru este și din vina unității media a mașinii, dar și din cauza unei gestiuni proaste a datelor transmise prin bluetooth. Aplicația „Mercedes Me Adapter” încearcă să rezolve această problemă prin implementarea unei funcții care întrerupe transmisia de date către adaptor în momentul în care telefonul este folosit pentru apeluri bluetooth. Această opțiune se activează din setările aplicației, însă nu funcționează mereu cum trebui.

Dacă generația sistemului tău multimedia este mai nouă de versiunea NTG 2.5, nu ar trebui să ai probleme.

Adaptorul Mercedes Me

De ce este gratuit?

Această campanie este la nivel worldwide, asta înseamnă că fabricarea acestor module OBD II în masă face ca prețul suportat de cei de la Mercedes-Benz pentru fiecare bucată să fie foarte mic. De asemenea, dezvoltarea și mentenanța aplicației Mercedes Me Adapter își poate justifica costurile dacă luăm în calcul numeroasele beneficii pe care ei le căștigă:

 • Apreciere a brand-ului. Oferind acest adaptor și serviciile conexe în mod gratuit, câștigă respectul și interesul clienților.
 • Clienți noi pentru reprezentanțe. Fie că folosești sau nu serviciile reprezentanțelor Mercedes-Benz, prin participarea la acest program vei primi tot felul de oferte și beneficii prin care ei te pot câștiga drept client în rețeaua lor.
 • Bază de date cu informații despre modul de utilizare al modelelor Mercedes-Benz. Prin instalarea adaptorului, o mulțime de date sunt stocate și prelucrate în scop ulterior de marketing.

Așadar, ei nu au nimic de pierdut, tocmai datorită anvergurii acestui program. Este o situație „win-win” pentru toată lumea. Noi primim șansa unui refresh modern al autoturismului personal, iar ei ne vor ademeni constant cu beneficiile oferite de reprezentanțe.